Det har kommet mange nye trender i dagens samfunn, noen til det bedre – og noen som egentlig ikke har spilt så stor rolle. Det er også ganske vanskelig å holde seg oppdatert på alt som skjer fordi det er i konstant utvikling. Delvis er det slik fordi folk vi ha det “nye” og delvis fordi folk ser etter muligheter til å tjene penger på ulike forretningsideer. Derfor ser du også reklamert på treningsstudio ulike kosttilskudd fra flere forskjellige selskap. Det som er et problem med dem er at vitenskapen bak ikke alltid er solid, men de blir heller solgt med et løfte om at du som konsument kommer til å kjenne effekten. Det er vanskelig å si sikkert.

Men det som ikke er i tvil, er at kosthold er viktig for en atlet, eller for en person som ønsker å komme seg i så bra form som mulig. Sikringskost, som er rikt på proteiner som kroppen trenger, og mineral og vitaminer, er spesielt populært i disse dager, men gjerne kombinert med andre produkter. Og det er ikke så rart, fordi folk ser etter “marginal gains” hele tiden, slik at de kan gjøre seg selv bedre. Og det er jo sant, det er ikke bra å gå igjennom et steinhardt treningspass bare for å gå hjem og spise en pizza med brus. Det passer ikke helt sammen, selv “fit and fat” i disse dager har blitt en greie det også.

Men det å spise riktig mat, og til rett tid, er viktig, spesielt om du er en seriøs atlet. Det er kanskje litt vanskelig med alle fristelsene der ute, men nødvendig om du ønsker å oppnå resultatet som du ønsker . Det er vanskelig å være i topp fysisk form etter en lang kveld med drikking for eksempel. Det går jo ikke, fordi selv om evnene dine er til stedet så er jo kroppen forferdelig uforberedt på drive på med hardt fysisk arbeid. Dette gjelder jo også for så vidt alle her i verden, og ikke bare mennesker som driver med sport. De fleste av oss kan vel med fordel leve litt sunnere, men det er bare det at det er enda litt mer prekært for en sportsperson enn hva det er for meg eller deg. De fleste av oss vet om fordelene ved å spise riktig. Du reduserer risikoen for sykdommer, spesielt hjertesykdommer, og folk som lever riktig, lever også generelt sett lenger.

Men så er det kanskje ikke alle som er villige til å telle karbohydrater og kalorier på alle tingene som man spiser, noe som er forståelig nok. Så det er nok viktig å finne en balanse og det må jo til og med profesjonelle sportsutøvere gjøre. Fordi det er svært vanskelig å leve et slikt liv i 20 år, og innimellom så er det kanskje også greit for kroppen å få satt inn noe nytt i systemet. Det beste å gjøre er å prate med en ekspert på slike ting, som kan hjelpe deg med å lage en plan slik at du har noe å følge og kan måle din fremgang slik. Og gjøre det selv er mulig, men om du har liten erfaring med det så kan det også vise seg å være vanskelig. Det viktigste er uansett ikke å overdrive inntaket av usunn mat. Gjør man det så kommer man også til å bryte ned kroppen, noe som ikke er bra i det hele tatt.

Men dette klarer du nok om du virkelig vil, og gjør du det så har du også noe du virkelig kan være stolt av resten av ditt liv. Så det er bare å sette i gang.